19 Nisan 2020 Pazar

Genç Korece - 7



Korece öğrenirken izlediğiniz videolarda (özellikle diziler ve eğlence programlarında) mutlaka sizin de dikkatinizi çekmiş olacak bir gerçeğe değinmek istiyorum. 

"Koreliler kelimeleri tekrar etmeyi sever."

İlk fark ettiğimde tatlı gelmişti, daha sonra komik gelmeye başladı, bir yerden sonra sinirimi bozdu. Çünkü neden ağızlarından çıkan her şeyi dört beş kere daha tekrarladıklarını anlamıyordum. Meğerse bu Kore dilinin özüne has bir durummuş. Biz Türklerin konuşurken sıklıkla "ya ya, öyle öyle, aynen, yani" diyerek cümlelerimizi pekiştirmemiz gibi.

Koreceyi bir Koreli gibi telaffuz ederek (orijinaline en yakın haliyle) konuşmak istiyorsanız özellikle tonlama ve vurgulara dikkat etmeniz gerekiyor. Burada da Kore halkının konuşma içerisinde sıklıkla başvurduğu bir durum karşınıza çıkacak: Sözleri tekrar etmek. 

Herhangi bir Koreli'nin (özellikle genç neslin) videosunu açın sizi temin ediyorum buna denk geleceksiniz 😊 Şu anda konuşma dilinin özünde ve doğalında bu durumun var olduğunu öğrendiğim için artık tekrarlanmış sözler işitmek beni rahatsız etmiyor. Tam aksine hoşuma gidiyor 😍

Örneğin;

  • 좋아, 좋아, 좋아. 내가 할게, 내가 할게. (Tamam,tamam,tamam, ben yaparım, ben yaparım)
  • 그래 그래 그래 (Peki, peki, peki) 
  • 장난해 장난해 (şaka yaptım şaka yaptım)
  • 아니 아니 아니 (hayır, hayır, hayır)
  • 어떻개 어떻개 어떻개 (ne yapacağım x3)
Şimdi sizlere bir video ekleyeceğim mutlaka izleyin. Birbirleriyle şakalaşırken de sakince konuşurken de sözlerini tekrarlıyorlar. Korkunca, mutluyken, heyecanlanınca, endişeliyken kelimeleri (hatta bazen cümleleri) hep iki üç kez tekrarlayarak söylüyorlar. Ne demek istediğimi anlayacaksınız 😊




Herkese iyi eğlenceler 😍
Devamını Oku »

16 Nisan 2020 Perşembe

Korece Oyun - 1

Arkadaşlar bu başlık altındaki ilk yayın olduğu için, açıklaması ve oynaması kolay bir şey seçtim. Görsellerle (çoğunlukla sembollerle) anlatmak istediğim atasözünü bulmaya çalışacaksınız.


Örnek olması için Türk atasözü ile başlıyorum. Sizce aşağıdaki görsellerin ifade ettiği Türk atasözü nedir? Cevabı görmemek için alt satırı elinizle kapatın.



Tahminleri alalım? Bence anında bildiniz. Herhangi bir çağrışım yapmadıysa görselleri tek tek çözümleyelim:

1- Su içmek           2 - yılan      3- hayır /olmaz

Tahminen "su içen yılan" hakkında bir atasözü. Eh sanırım bundan sonrası çok net: Su içene yılan bile dokunmaz.

Buraya kadar süper geldik. O zaman oyunu nasıl oynayacağımızı anladık demektir. İlk Kore atasözünü deniyoruz o zaman. 

Haydi buyurun. Cevabı görmemek için görselin altındaki satırı elinizle kapatın ya da sayfayı alta kaydırmayın.



Bu Türk atasözünün aynısı dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü aynen öyle! Onlarda da su içen / yemek yiyen kişilere karışılmaması gerektiği söyleniyor. Hemen aşağıya Korece ve Türkçe ekliyorum.

1- yemek yemek 2 - köpek 3 - hayır / olmaz

먹을 땐 개도 안 건드린다!

Yemek yerken köpek bile dokunmaz.

Güzel gidiyoruz. Devam edelim! Go go!




Evet bence tahminlerinizin tamamı doğru. Umarım Korecesini de söyleyebilmişsinizdir :) Türkçe'de bizlerin kullandığı "Başlamak bitirmenin yarısıdır." sözü Kore'de de var. 

"Başlangıç yarısıdır." anlamında  시작이 반이다 sözü kullanılıyor.


Oyunumuz burada bitiyor diye belirtiyorum. Teletabiler'de güneşin batışına doğru yerden fırlayarak bölümün bittiğini haber veren hoparlör gibi hissettim. Üzgünüm :( 

Bugün iki atasözü öğrenmiş olduk. Kendimize kocaman tebrikler sunalım ve bir sonraki yayında görüşelim!!! 🙋😍😏
Devamını Oku »

Yüzüncü Kez Yeniden

Güzel ülkemin güzel insanları, bu satırları okuyan herkes, merhaba! 

Upuzun bir aradan sonra buralara yeniden yazmak kadar güzel bir his yok! Gözlerim ışıl ışıl parlıyor şu an *-* Yüz ifademi yansıtabilmesi için bu resmi seçtim.




네가 옆에 있으면 모든게 쉬워 보여

"Sen yanımdayken her şey daha kolay görünüyor."


Görsel ve üzerinde yazan cümle şu aralar birazcık destek arayan herkese iyi gelecektir diye ümit ediyorum. Çünkü ben ilk gördüğümde çok iyi hissetmiştim, sizlere de aynı hissi yaşatması temennisiyle selam vermek istedim.

Sevdiğim bir çizer var, böyle minnoş minnoş şeyler çiziyor. Onun insta sayfasından bu görseli çarptım (merak etmeyin hemen altta ismini vereceğim yoksa kopyacılık olur aman Allah korusun 😟).

Blog yazmak ciddi bir iş ama ben burayı bayağı boşluyorum, farkındayım. Yine de düşünüyorum da sanırım kendimi az çok haklı çıkarabilirim. Sonuçta görev bilinciyle kullanarak hiç keyif almamak kulağa daha korkunç geliyor. O yüzden kendimi iyi hissettiğim anda, yazmaya değer bir bilgim olduğunda paylaşım yapmak daha doğal ve daha dürüst geldiğinden şu sıralar (her şeyi özlemişken) geri dönmekte bir sakınca yok. Nasıl, kotarabildim mi? 😏

Comeback (geri dönüş) yapan Kpop idolleri gibi heyecanlı hissettiğimi belirtmem gerek. Yeni albümü çok sevin diyerek reklam yapacağım ve bir sonraki yayınları takip etmenizi isteyeceğim. 

Bir dakika ya fark ettim de çok dağınık yazmışım. Umarım okurken "Ne diyor bu ya?" diyerek göz devirmezsiniz :( Çünkü cidden heyecandan aklıma ne geliyorsa hızlıca klavyede onu tuşluyorum. 

Anlayışınız için teşekkürler doğal mineral kaynağı okurlarım. 

Sizleri daha fazla oyalamadan yayınlarımı paylaşmaya başlayacağım. Okuyunca haber verin. Ben yazarken çok eğlendim, bakalım siz ne kadar eğleneceksiniz.

Sevgiyle kalın!!


***görsel instagram sayfa adı good_sena olan Koreli bir hanımefendiye ait. Linkten de ulaşabilirsiniz.

https://www.instagram.com/good_sena/
Devamını Oku »