11 Kasım 2016 Cuma

Genç Korece - 3

빼빼로 데이 
(Peppero Day)


Gençlerin kullandığı Korece'ye yönelik şeyleri incelerken fark ettim bugün 11.11.2016 yani "pepero günü"ymüş. 

*빼빼로 데이 (pep-pe-ro de-i): Hatırlarsanız "b" harfini hece başında daha sert okuyup "p" gibi telaffuz ediyorduk o nedenle bu kelimenin transkripsiyonu "bbe-bbe-ro" olsa da pep-pero diye telaffuz ediyoruz.

Gençler arasında oldukça yaygın olan peppero günü aslında bir reklamın ürünü. Yıllar önce 11 Kasım olarak yazılan tarihin 11.11 olması yani art arda çubuklar gibi görünmesi sebebiyle çikolatalı çubuklarının reklamını yapmak isteyen peppero şirketi bir pazarlama taktiği olarak 11 Kasımı peppero günü olarak ilan edip çubuklarını piyasaya sunmuş.

Ve gördüğünüz gibi bu taktik tutmuş *-* Gençler bu günü gerçekten benimsemiş ve artık her 11 Kasım gençler (özellikle çiftler) arasında kutlanmaya başlamış. Şimdilerde 11 Kasım oldu mu sevgililer ve arkadaşlar birbirlerine peppero hediye eder oldular. 

Bir efsaneye göre de 1993 yılında bir lise öğrencisi 11 Kasımda okul arkadaşlarına peppero dağıtıp şu sözü söylemiş:

빼빼로처럼날씬해지라~ (peppero ço-rom nal-şin-he-ci-ra) = Peppero gibi ince ol~
Ardından gençler o gün geldi mi bu cümleyi söyleyerek birbirlerine peppero hediye etmiş. Gençlerin bu geleneğini bozmayıp bizler de 11월 11일 (şib-il-wol şib-il-il) gününü pepero günü olarak kutlayabiliriz sanırım ^^




2 yorum:

  1. Çok ilginç değil mi?Bir reklam taktiğinin bu kadar tutmuş olması reklamcılara örnek olmalı.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çok ilginç :D Türkiye'de de bu şekilde tutmuş bir şey var mı diye geçirdim içimden :D

      Sil